Beer Attraction Rimini. Могат ли да правят италианците бира?

IMG_20170219_104232072_HDRIMG_20170220_141832453_HDRIMG_20170220_141813668_HDR
Повечето хора все още са на мнение, че “италианците не могат да правят бира”, “италианците не разбират от друго освен от вино” и всичко в този стил, но през последните няколко години се появиха адски много крафт пивоварни от Ботуша и голяма част от тях заявяват доста сериозни амбиции. Всъщност те са толкова много, че вече е трудно да бъдат проследени и точно в този момент с нас се свързаха организаторите на Beer Attraction Rimini, което се оказа чудесен повод да сверим часовниците с италианската крафт бирена сцена.
IMG_20170221_100302516_HDRIMG_20170220_130207897IMG_20170220_115908376_HDR IMG_20170219_161913437_HDRРимини е сравнително малък курортен град на Източното крайбрежие, но пък има абсолютно подходящ конгресен център, който в рамките на четири дни (18-21 февруари) събира за поредна година над 100 местни крафт пивоварни плюс представители на поне още толкова чужди. Освен това едната зала е посветена и на гурме храна, а част от другата пък е отделена за производители на оборудване за пивоварни. Още с отварянето на изложението в 10:00 часа започват да се разливат бири (признаваме си, бяхме едни от първите, които започнаха да пият) като обикновено цената им е 1 жетон (2 евро) за 100 мл. Веднага прави впечатление визията и дизайнът на щандове, бутилки, етикети и рекламни материали – може би едни от най-добре и стилно изглеждащите бири в света. Разбира се, при някои външния вид е подвеждащ, но пък след няколкочасова обиколка категорично изпъкват Opperbacco, Piccolo Birrificio Clandestino, Birrificio Italiano, както и най-вече barrel aged серията им Barbarrique, Brewfist (налични в момента в магазина ни, а скоро и онлайн), Del Ducato, Toccalmato (и двете бяха достъпни в София преди около две години), Lambrate и Candiguerra, които точно бяха изкарали колаборацията си със сърбите Kabinet.
IMG_20170220_143211381_HDR IMG_20170220_153357558_HDR IMG_20170219_121042208Всеки щанд е оборудван с поне два наливни крана, а при някои стигат до 20 и почти всеки предлага и бутилираните им варианти за вкъщи. Често пивоварите предлагат в ограничено количество и бири отлежали в бъчви, като особено популярни са тези, които използват бурета от младо вино и грапа или пък директно блендират бирата с гроздов сок или младо вино. На няколко места намерихме и такива направени по технологията на шампанско. Общо взето разнообразието е такова, че трудно можеш да опиташ всичко интересно в рамките на събитието и в случая става въпрос само за местните бири. Отделно от това на място са и представители на Mikkeller, BrewDog, To Ol, Põhjala, De Molen, Stone, EvilTwin, Great Divide, Beavertown, Firestone Walker, Boon, Wild Beer и кой ли още не. Видяхме се с момчетата от Põhjala, видяхме се и с момчета от България и след като имахме още сили за пиене (така де, дегустиране) продължихме към центъра на града. Оказа се, че въпреки размерите си, там има два доста добре оборудвани крафт бирени бара и също толкова богато зареден магазин.
IMG_20170220_195135533 IMG_20170220_194608060
FOB – над 30 крана, които постоянно се сменят плюс голямо и доста вкусно меню от кухнята.
La Cantinetta – 12 наливни, избор от още 100-тина бутилирани бири и лека кухня.
Навсякъде цените са доста приемливи (5-7 евро за малка наливна), а стигането до Римини става най-лесно с трансфер от Болоня или Милано. И до двата града летят лоукост самолети от София за 40-5о лева двупосочен билет.
Догодина вероятно ще се съберем още повече хора и нека всеки, който си мисли, че италианците не могат да правят бира да се включи и да се убеди в противното.
IMG_20170219_110209356_HDR IMG_20170220_140714911_HDR IMG_20170220_144200190_HDR IMG_20170221_120530401_HDR