Най-после се решихме да преведем една статия, която е твърде вероятно да си срещал из интернет пространството. Не, не става въпрос за българските бири в пластмасови бутилки (те са в забраненият списък по презумпция), а за няколко чужди големи марки, които може би много хора свързват с качество. За съжаление са в грешка. Започвайки от ГМО царевица и всичките й производни продукти, продължавайки през всички познати ни оцветители, ароматизатори и подобни Е-та и завършим с рибни дихателни мехури. Все неща, които никой не би се зарадвал да разбере, че присъстват в състава на бирата му. И така, ето го списъкът на True Activist:
1. Newcastle Brown Ale
Карамеленият цвят всъщност се дължи на амоняк, който пък е силно канцерогенен. Ако търсиш бира с карамелен аромат, то със сигурност ще ти препоръчаме по-добра и абсолютно безвредна, при която ефектът е придобит само от изпечения малц.
2. Budweiser
Една от най-популярните бири в света, освен че изпъква само с посредствен вкус, а и добавя към съставките си ГМО царевица. През 2007-ма пък изследване на Greenpeace открива и генно-модифициран ориз в състава й.
3. Corona Extra
По принцип няма основателна причина да се пие Corona, особено имайки се предвид, че е на цената на Chimay Rogue примерно, но ако все пак прибягваш до нея е добре да знаеш, че за нея използват сироп от ГМО царевица и пропиленгликол.
4. Miller Lite
И докато сме на вълна ГМО, ето още една американска бира, която се възползва максимално от продуктите на генно-модифицираната царевица, използвайки както самите й зърна, така й сироп от нея.
5. Michelob Ultra
ГМО декстроза не звучи никак пивко, особено имайки се предвид, че това е основен подсладител, който се използва в тази бира.
6. Guinness
Абсолютен факт е, че Гинес е наистина вкусна бира, но все пак има и други по-добри представители на стила стаут. Проблемът е, че използват рибен желатин в бирата си, а до скоро част от състава й е бил (за радост вече не) и високо-фруктозен царевичен сироп.
7. Coors Light
Едва ли нещо в тази бира би те грабнало освен етикета й, който става син при изстудяване, но все пак по-силен довод да не я пиеш е наличието на царевичен сироп от? ГМО царевица, разбира се.
8. Pabst Blue Ribbon
Едва ли е изненада за някого, но и тук гъмжи от ГМО царевица и сироп от такава.
Междувременно проверяваме всяка една от бирите, които предлагаме в 100 Beers за наличие на подобни съмнителни съставки и чак след това ги изкарваме по рафтовете, така че поне нямаме притеснения от това. И за протокола – в момента имаме три изцяло органични бири от био-сертифицирани продукти, както и една безглутенова.
Наздраве за качествените и чисти бири!
Благодаря за инфото.
Не знам дали е ГМО, но Leffe също ползват царевица.
За съжаление тя отдавна е собственост на InBev, които са най-голямата компания от пивоварни в света и би било странно, ако не я бяха прецакали.
Само не разбрах каква е драмата с Guinness-а?
Какво като използват рибен желатин?
Всеки има право да използва каквото си прецени, но е важно да се упоменава в състава на бирата.
Е как да не е упоменат?
Аз лично не съм го виждал в състава написан на етикета им, но може и грешката да е при нас и само в БГ етикета да не е написана въпросната съставка.
Странното в тая класации е, че това са може би най известните бири… Каква ви е целта с тая умряла статия ???
Искате да пием Загорка, Каменица, Ариана и т.н. ??? Нима не съдържат боклуци в състава си ???
Един уважаващ себе си човек ще пие Корона, Гинес, Будвайзер, а не Пиринско, Ариана, Армейско и прочие …
Да, вярно е, че цената на Короната в заведение е между 4 и 6 лева, но си заслужава всяка стотинка. С резънче лайм, което я овкусява допълнително, Короната е номер 1 за мен. Който не е пробвал му я препоръчвам.
Целта – информираност. А всеки уважаващ себе си човек ще пие за тази цена примерно Chimay, BrewDog или Fuller’s да кажем.
Корона (урина), така или иначе не пия.
Иначе, гмо-царевицата не е проблем – няма доказани вреди от нея, нито от гмо, като цяло. Виж, глюкозно-фруктозния сироп е друга работа, но за пръв път чувам да го влагат в бира (вероятно при ферментацията…).
За Гинеса – не виждам проблем да се ползва (рибен) желатин при филтрацията на бирата. Критиката по някакви “вегански” съображения ли е?
Горе коментара ви за Леф е странен – кажете повече защо според вас са я “прецакали” тия от ИнБев?
Проблемът с ГМО царевицата е, че основната цел на манипулираните сортове е да бъдат устойчиви срещу хербициди/инсектициди (за пример, устойчивите на Roundup сортове на Монсанто) и съответно сериозната употреба на химии при отглеждането на царевицата.
Да препоръчам и PrimAtor вайс. Страшна бира! Не е скъпа (ок. 2.50 лв в супера), а е чудна. И с награда WBA 2013.
Наздраве!
Ако гледате къде има ГМО и къде няма … Най-вероятно няма да пиете купешка бира вече 😀 ще трябва да сами да си произвеждате бира и да пиете 😀 В 21 век всичко е ГМО така, че не се притеснявайте 😉 Всички ще умрем 😀
А междувременно за Newcastle Brown Ale вече не ползват “амоняк” (или по-точно 4-метилимидазол):
http://foodbabe.com/2015/01/26/breaking-news-major-beer-brand-removes-caramel-coloring/