8 бири, които трябва да спрете да пиете незабавно

Най-после се решихме да преведем една статия, която е твърде вероятно да си срещал из интернет пространството. Не, не става въпрос за българските бири в пластмасови бутилки (те са в забраненият списък по презумпция), а за няколко чужди големи марки, които може би много хора свързват с качество. За съжаление са в грешка. Започвайки от ГМО царевица и всичките й производни продукти, продължавайки през всички познати ни оцветители, ароматизатори и подобни Е-та и завършим с рибни дихателни мехури. Все неща, които никой не би се зарадвал да разбере, че присъстват в състава на бирата му. И така, ето го списъкът на True Activist:

1. Newcastle Brown Ale

Карамеленият цвят всъщност се дължи на амоняк, който пък е силно канцерогенен. Ако търсиш бира с карамелен аромат, то със сигурност ще ти препоръчаме по-добра и абсолютно безвредна, при която ефектът е придобит само от изпечения малц.

2. Budweiser

Една от най-популярните бири в света, освен че изпъква само с посредствен вкус, а и добавя към съставките си ГМО царевица. През 2007-ма пък изследване на Greenpeace открива и генно-модифициран ориз в състава й.

3. Corona Extra

По принцип няма основателна причина да се пие Corona, особено имайки се предвид, че е на цената на Chimay Rogue примерно, но ако все пак прибягваш до нея е добре да знаеш, че за нея използват сироп от ГМО царевица и пропиленгликол.

4. Miller Lite

И докато сме на вълна ГМО, ето още една американска бира, която се възползва максимално от продуктите на генно-модифицираната царевица, използвайки както самите й зърна, така й сироп от нея.

5. Michelob Ultra

ГМО декстроза не звучи никак пивко, особено имайки се предвид, че това е основен подсладител, който се използва в тази бира.

6. Guinness

Абсолютен факт е, че Гинес е наистина вкусна бира, но все пак има и други по-добри представители на стила стаут. Проблемът е, че използват рибен желатин в бирата си, а до скоро част от състава й е бил (за радост вече не) и високо-фруктозен царевичен сироп.

7. Coors Light

Едва ли нещо в тази бира би те грабнало освен етикета й, който става син при изстудяване, но все пак по-силен довод да не я пиеш е наличието на царевичен сироп от? ГМО царевица, разбира се.

8. Pabst Blue Ribbon

Едва ли е изненада за някого, но и тук гъмжи от ГМО царевица и сироп от такава.

Междувременно проверяваме всяка една от бирите, които предлагаме в 100 Beers за наличие на подобни съмнителни съставки и чак след това ги изкарваме по рафтовете, така че поне нямаме притеснения от това. И за протокола – в момента имаме три изцяло органични бири от био-сертифицирани продукти, както и една безглутенова.

Наздраве за качествените и чисти бири!

13 thoughts on “8 бири, които трябва да спрете да пиете незабавно

 1. Благодаря за инфото.
  Не знам дали е ГМО, но Leffe също ползват царевица.

  1. За съжаление тя отдавна е собственост на InBev, които са най-голямата компания от пивоварни в света и би било странно, ако не я бяха прецакали.

 2. Само не разбрах каква е драмата с Guinness-а?
  Какво като използват рибен желатин?

  1. Всеки има право да използва каквото си прецени, но е важно да се упоменава в състава на бирата.

    1. Аз лично не съм го виждал в състава написан на етикета им, но може и грешката да е при нас и само в БГ етикета да не е написана въпросната съставка.

 3. Странното в тая класации е, че това са може би най известните бири… Каква ви е целта с тая умряла статия ???
  Искате да пием Загорка, Каменица, Ариана и т.н. ??? Нима не съдържат боклуци в състава си ???
  Един уважаващ себе си човек ще пие Корона, Гинес, Будвайзер, а не Пиринско, Ариана, Армейско и прочие …
  Да, вярно е, че цената на Короната в заведение е между 4 и 6 лева, но си заслужава всяка стотинка. С резънче лайм, което я овкусява допълнително, Короната е номер 1 за мен. Който не е пробвал му я препоръчвам.

  1. Целта – информираност. А всеки уважаващ себе си човек ще пие за тази цена примерно Chimay, BrewDog или Fuller’s да кажем.

 4. Корона (урина), така или иначе не пия.
  Иначе, гмо-царевицата не е проблем – няма доказани вреди от нея, нито от гмо, като цяло. Виж, глюкозно-фруктозния сироп е друга работа, но за пръв път чувам да го влагат в бира (вероятно при ферментацията…).
  За Гинеса – не виждам проблем да се ползва (рибен) желатин при филтрацията на бирата. Критиката по някакви “вегански” съображения ли е?
  Горе коментара ви за Леф е странен – кажете повече защо според вас са я “прецакали” тия от ИнБев?

  1. Проблемът с ГМО царевицата е, че основната цел на манипулираните сортове е да бъдат устойчиви срещу хербициди/инсектициди (за пример, устойчивите на Roundup сортове на Монсанто) и съответно сериозната употреба на химии при отглеждането на царевицата.

 5. Да препоръчам и PrimAtor вайс. Страшна бира! Не е скъпа (ок. 2.50 лв в супера), а е чудна. И с награда WBA 2013.
  Наздраве!

 6. Ако гледате къде има ГМО и къде няма … Най-вероятно няма да пиете купешка бира вече 😀 ще трябва да сами да си произвеждате бира и да пиете 😀 В 21 век всичко е ГМО така, че не се притеснявайте 😉 Всички ще умрем 😀

Comments are closed.