Топ 10 на най-силните бири в света

Добре е да уточним от сега, че говорейки за силни бири, имаме предвид алкохолното им съдържание. И ако обикновено виждаш по рафтовете на магазините бири около 5%, то при нас има много такива, които се движат в диапазона 7-12%. По-долу обаче представяме 10 бири, отдавна наскочили дори и тези числа:

10Struise-Black-Damnation-VI-Messy
10. Struise Black Damnation VI – Messy

Пивоварна: De Struise Brouwers
Белгия
ABV: 39%

Една от бирите, които успяват да докарат и изключително добър вкус, освен високото алкохолно съдържание. Имперски стаут с изпечен малц, който все пак продължава да се придържа към вкуса си на бира.

9Baladin-Esprit-de-Noel
9. Baladin Esprit de Noel

Пивоварна: Baladin
Италия
ABV: 40%

Наричат я “скъпоценен камък за познавачи” и отлежава три години в дъбови бъчви, след което се предлага по коледните празници.

8BrewDog-Sink-The-Bismarck
8. BrewDog Sink The Bismarck

Пивоварна: BrewDog
Шотландия
ABV: 41%

BrewDog са известни със страстта си към силно-алкохолните бири. След като години наред предлагат на масовия пазар Tokyo* (18.2%, с която между другото се заминахме за малко) и много традиционалисти ги оплюват заради това, те решиха да отговорят по този начин.

7Schorschbrau-Schorschbock-43
7. Schorschbrau Schorschbock 43

Пивоварна: Schorschbrau
Германия
ABV: 43%

Немски айсбок, който за съжаление е варен само веднъж и след това производството му приключва. Но пък това не е всичко от пивоварната.

6Koelschip-Obilix
6. Koelschip Obilix

Пивоварна: Koelschip
Холандия
ABV: 45%

Хора, които са пробвали тази бира твърдят, че тя прилича по-скоро на сироп за кашлица. Въпреки това търсенето й е доста голямо, а предлагането крайно лимитирано, което неимоверно качва и цената пропорционално с алкохолното й съдържание.

5The-End-Of-History-Beer
5. The End Of History

Пивоварна: BrewDog
Шотландия
ABV: 55%

Освен една от най-силно алкохолните бири в света, това е и една от най-скъпите такива с цена от $780 за бутилка. Същевременно печели награда и за най-интересна опаковка, която всъщност представлява препарирани животни убити на пътя.

4Schorschbrau-Schorschbock-57
4. Schorschbrau Schorschbock 57

Пивоварна: Schorschbrau
Германия
ABV: 57%

Същите германци, за които споменахме по-рано, но за съжаление бирата им е оприличавана по-скоро на уиски и то дори не кой знае колко вкусно.

3Koelschip-Start-the-Future-
3. Koelschip Start the Future

Пивоварна: Koelschip
Холандия
ABV: 60%

Това пък е официалният отговор на холандската пивоварна Koelschip срещу 55%-овия The End Of History на BrewDog. Със сигурност не е изненадващо това, че вкусът и на тази бира е оприличаван по-скоро на спиртна напитка.

2Brewmeister-Armageddon-
2. Brewmeister Armageddon

Пивоварна: Brewmeister
Шотландия
ABV: 65%

Armageddon е доста подходящо за най-силната бира в света. Но само през 2012-та. По-късно те сами прескачат собствения си рекорд и затвърждават мнението, че шотландците често не правят голяма разлика между бирата и уискито. Най-интерсното обаче, е , че мненията относно вкусовите й качества са по-скоро позитивни.

1Brewmeister-Snake-Venom-Beer
1. Brewmeister Snake Venom

Пивоварна: Brewmeister
Шотландия
ABV: 67.5%

За финал Brewmeister започват да се състезават сами със себе си създавайки бира с алкохолно съдържание 67.5% и дори я продават масово, като цената на бутилка от Snake Venom е около $80 при покупка онлайн.

4 thoughts on “Топ 10 на най-силните бири в света

      1. Да, така е, но по скоро може да внесете като за подарък, а не за редовна консумация 🙂 Добра идея е за подарък!

  1. Търсенето тук наистина може да не е високо, но лично аз бих се зарадвал преди коледните празници да се появи Baladin Esprit de Noel. Цената му като гледам в нета, далеч не е толкова шокираща като на The End Of History, а по- скоро се доближава до предлаганите качествени високо алкохолни напитки в България.
    За съжаление чета негативни мнения относно позиции 1 и 2.

    “this is made with alcohol as an ingredient, not by process and therefore IS NOT a beer. It was recently independently tested as 41.16% abv and the make up the product suggested it had not been created by freeze distillation.”

    “This is not even legally a beer as they have openly admitted they add alcohol when it fails to meet the stated strength”

Comments are closed.