Откриване и първи уикенд на Октоберфест

20 септември. Вали дъжд. Нещо напълно нормално за Мюнхен в началото на есента, всъщност нещо напълно нормално за Мюнхен като цяло. Едва 8:30 сутринта е, но целият град като че се е надигнал на пръсти и бърза по улиците. Весели чичковци със засукани мустаци нахлузили традиционните за Бавария кожени панталонки (Lederhos’n) и шапки с пера дърпат под ръка своите половинки облечени в дълги рокли с щедри деколтета (Dirndl).

Всичко започва с парад преминаващ през цял Мюнхен за да достигне Theresienwiese, или наричан галено от немците – Wiesn. Там всяка уважавана пивоварна е опънала огромна тента в която посетителите могат да намерят музика, храна и бира. Всяка година пивоварните подготвят специална варка за Октоберфест, която е с по-високо съдържание на алкохол.

Храната, която се сервира е огромна тема, но най-важното е на лице – месо, картофи, месо и пак месо. Порциите са огромни дори по моите стандарти, и цялото меню сякаш е построено да те накара да изпиеш цял океан от бира.

Най-голямото предизвикателство за неподготвения турист е да намери място в някоя от тентите. Под купола им има стотици дървени пейки и маси, но повечето са резервирани отрано. Което се оказва сериозен проблем, защото без да си седнал на маса келнерите отказват да приемат поръчки. Успее ли човек да си намери весела компания и да се настани нещата лесно излизат извън релси. В нашия случай попадаме на тълпа разюздани италианци, които са подранили с цяла седмица за т. нар. “италианска седмица” на феста.

Не след дълго танците се пренасят по пейките, оркестъра, който свири по средата на тентата подема класика след класика от напомнящата марш немска популярна музика. С напредване на бирите и еуфорията спомените от събота лека по лека започват да избледняват.

Неделя се оказва доста по-свободна – скачаме за бърз обяд. Повечето герои още не са се размърдали, няма и следа от вчерашната навалица, и лесно си намираме място навън пред тентата на Hacker-Pschorr. Остава ни време да обърнем внимание и на останалите атракции, които Октоберфест предлага – всякакви къщи на духове, екстремни влакчета, гондоли, люлки и огромно виенско колело. Повечето от съораженията приличат по-скоро на тренажори за космонавти. Желаещите могат да опитат шанса си да стрелят с арбалет по мишени, или да пробват силата си с помощта на чук и скала.

Първия уикенд на Октоберфест се оказа чудесно преживяване, горещо препоръчвам на всеки любител на бирата да се включи в това приключение догодина. Фестът предлага и чудесна интродукция в историята и традициите на Бавария и немското пивоварство.