Най-северната пивоварна в света (снимки)

Преди дни наши приятели успяха да стигнат до най-северната пивоварна в света – Macks Ølbryggeri, за която честно казано не бяхме чували до миналата седмица. Е, не очаквай ферментатори в иглу или пък ескимоси натоварени с чували пълни с ечемик.
Macks е създадена през 1877-ма (за сравнение – първата българска пивоварна е от 1881 г.) от син на немски емигрант. По план Ludwig Markus Mack трябвало да стане пекар, но бързо се преквалифицирал след няколко посещения на пивоварната на чичо си в Бавария. Бирите на пивоварната гравитират основно около немските вкусове, но портфолиото им включва и някои по-нетипични за там стилове. Бърза справка в RateBeer показва, че имат два портъра, които са на доста добро ниво, имайки се предвид оценката им. Снимките по-долу са от магазина в пивоварна Macks, както и от бара им, който разполага с цели 67 вида наливна бира. Едва ли обаче ще е по джоба на всеки да пробва повече от няколко, тъй като обърнати в наша валута една наливна бира илиза около 25 лева, което всъщност си е нормално за скандинавските страни.
Благодарим на Танчето и Ицо за снимките, и другия път чакаме едно кашонче бира…от по минимум 25 лева бутилката.

п.с. Въпреки близо 140 годишната история на Macks Ølbryggeri, съмнително е, дали идеята им за дървени щайги вместо рафтове е взаимствана от доста по-младият магазин 100 Beers в София.

macksmacks2macks3