Как се измерва горчивината на бирата и кои са най-горчивите бири в света?

Замисляли ли сте се как се измерва горчивината на бирата? А какво значи IBU?
International Bittering Units е скала на горчивината, която се измерва чрез спектрофотометър на базата на изохумулони (или просто алфа киселини) на хмела. За целта има измислени и формули за изчисляване утилизацията на алфа киселини от различните сортове хмел (което всъщност се оказва променлива с различна стойност почти всяка година). За да прозвучи още по-сложно копираме и един цитат от Уикипедия:
“Определянето на горчивите вещества (най-вече изо-а-киселините) става чрез екстрахирането им от подкислена бира с изо-октан и измерване на абсорбцията на октановия слой при 275 nm. Методът се прилага за всички видове филтрирано пиво. Мътните пива се филтруват или центрофугират. Горчивината се изчислява в т.н. горчиви единици (IBU), закръглени до най-близкото цяло число. Изчисляват се за всички видове бира по формулата : IBU = 50. А275, където А275 е абсорбцията при дължина на вълната 275 nm.”
Така или иначе обаче условно за горна граница на горчивите единици IBU се счита 100, тъй като над тази стойност утилизацията на алфа киселини от хмеловете е минимална и често считана за незначителна. И все пак от личен опит може да твърдим, че малко или много има осезаема разлика. Например, когато някой ни попита за по-горчива бира, често предлагаме BrewDog Hardcore IPA, която е със 125 IBU единици. Е, от миналата седмица можем да се похвалим с една от най-горичивите бири в света*, която е толкова силно охмелена, че теоритично отговаря на 1000 (хиляда) IBU. Всъщност името й е достатъчно красноречиво – 1000 IBU IPA и едва ли се някой би се учудил, че тя е дело на лудите Mikkeller.
Нека видим кой е достатъчно смел да я опита.

Според неофициални статистики 4-та в света след Flying Monkeys Alpha Fornication (2500 IBU), Mikkeller X Hop Juice 2007 IBU (2007 IBU) и Hart & Thistle Hop Mess Monster v2.0 (1066 IBU).

1 thought on “Как се измерва горчивината на бирата и кои са най-горчивите бири в света?

Comments are closed.