Исландската пивоварна Stedji не е особено известна, но ето, че са намерили начин да изпъкнат сред множеството микропивоварни, които се появяват ежедневно. Тяхната бира Hvalur 2 е сварена с тестиси на кит от род Финвал. И то не какви, ами опушени по традиционен начин – с естествен овчи тор. Бирата се появява на пазара година след като от същия производител излиза още едно пиво посветено на местния фестивал Thorri, което пък съдържа месо от кит.
Китовете Финвал обаче са застрашени от изчезване според Червената книга, което поражда много критики от страна на природозащитни организации. Отговорът на Stedji е, че ловът на китове е разрешен в Исландия и се контролира много стриктно от съответните органи. При всички положения обаче явно все пак пивоварната не е блеснала с кой знае колко вкусна бира.