Идеите за имена на крафт бири се изчерпват стремглаво

Колубия? Заето. Мисисипи? Заето. Сакраменто? Заето. Ел Ниньо? Заето. Мерилин? Заето. Гризли? Заето.

NPR публикуваха интересна статия, в която става въпрос за все по-големия ръст на крафт бирите в световен мащаб, а с това и пропорционалното намаляване на идеи за имената им.  С вече над 3000 микропивоварни в САЩ буквално всеки щат, забележителност, природна аномалния, същество и изобщо всичко със собствено име вече е и запазена марка за бира или производител на такава.

Съвпадението на имена често води до съдебни спорове и както адвокат Candace Moon (известна с прякора си “прокурорът на крафт бирите”) обяснява, за локалните пивоварни в различни щати не е проблем, че имената на някои от бирите им съвпадат с конкурентни, но вече все по-често се срещат и индентични неименования при по-големите компании. Има и случаи, когато нещата завършват с нов вид пиво. Интересна история се разиграва между Avery от Колорадо и Russian River от Калифорния.  През 2006-та собствениците им разбират, че и двете пивоварни имат бира с името “Salvation”. В резултат те се срещат на ежегодния бирен фестивал в Колорадо и от последвалия им разговор се ражда една обща идея – бирата Collaboration Not Litigation (от английски – колаборация, а не съдебен спор).

В други случаи обаче нещата не стоят по същия начин, като например искът на SweetWater Brewing Co. към Lagunitas Brewing Co., в който първите принуждават по съдебен път Lagunitas да спрат използването на 420 (кодът на марихуаната) по какъвто и да е начин в етикетите си.
Негативните развития стигат дори до по-фрапиращи случаи като този с  Port Brewing Co., които запазват ексклузивно правото да използват келтски кръст върху крановете за наливна бира и в последствие предявяват съдебен иск срещу Moylan’s Brewery, които имат подобни кранове в ресторанта към пивоварната си от цели 16 години.

Нещата стават все по-сложни и само времето ще покаже до каква степен ще се развивят, а до тогава ние можем само да мечтаем за подобно изобилие и пренаселване с микропивоварни по нашите ширини. В крайна сметка решение винаги има, а разнообразието от интересни и иновативни бири си остава.