Защо предпочитаме бира в кенчета вместо бутилки?

Последно време все повече пивоварни започнаха да предлагат бирите си в алуминиеви кенчета вместо в стъклени бутилки, но в България все още витае мнението, че се появява “метален привкус” и подобни небивалици. Или пък, че в този вид опаковка изглежда по-евтино.
Преди няколко месеца румънците от Hop Hooligans минаха изцяло на кенчета и оставиха бутилките в историята, като малко след това публикуваха и доста полезна статия в техния блог по този повод.
Тук обобщаваме основните причини да НЕ сме поддръжници на бутилките и особено за по-охмелените бири (IPA, APA, NEIPA и т.н.):
– в бутилката почти винаги остава кислород, а оксидирането е основен враг на охмелените бири. Ароматът им изветрява, появяват се така наречените off-flavours и това влияе пряко над качеството на бирата. Разбира се, по-модерните пивоварни разполагат с технологии да избегнат този процес, но не всички в крафт бирената индустрия прилагат тези принципи.
– ако някога си се чудил защо всички готини бири са в тъмни бутилки, то това е защото слънчевата светлина буквално разрушава хмела. Със сигурност тъмното стъкло е доста по-добър вариант от зеленото (или пък бялото напълно прозрачно стъкло, което е най-лошата опция), но малко или много то също пропуска слънчеви лъчи до съдържанието си. Е, при кенчетата няма такъв риск.
– тук директно използваме сметките на Hop Hooligans. Един техен ферментатор е 800 литра. При бутилирането на бирата в него се използват 480 кг. стъкло. Същото количество бира се побира в кенчета с общо тегло 25,6 кг. Разликата е огромна, а това оказва още по-голямо влияния над околоната среда. И дори да си от малкото, които ги е грижа и рециклират, то все пак имай предвид, че алуминият е доста по-лесно рециклириуем материал от стъклото.
– и още – кенчетата с по-малки като размер, по-леки и по-лесни за носене. Можеш да напълниш раницата си с няколко и определено ще ти е по-леко, отколкото ако бяха бутилки. Добър вариант са и ако хладилникът ти е малък. Чупят се по-трудно, охлаждат се много по-лесно, опаковката им може да се смачка и да стане значително по-компактна след изпиване на съдържанието, а ако го изтървеш, то със сигурност няма да се порежеш, както би се случило със счупеното стъкло.
В крайна сметка може би ще е добре да направим успоредна дегустация на бири от бутилки и кенчета, за да убедим скептиците, така че очаквай събитие на тази тематика съвсем скоро.