Да се удавиш в бира?

Как ви звучи човек да се удави в бира? Буквално!
Може би с леко хумористичен тон доста хора биха били готови за подобно преживяване, но всъщност става въпрос за реална история от преди близо 200 години, в която загиват 9 души.

Ето и по-подробно за какво става въпрос (статията по-долу е първоначално публикувана и ползвана от Wikipedia, за което благодарим на автора)
Биреното наводнение се случва в пивоварна в Лондон, Великобритания на 17 октомври 1814 г.

В пивоварната Meux and Company Brewery на улица „Тотенхам Корт Роуд“ (Tottenham Court Road) се взривява резервоар с бира с обем 610 хил. литра, което предизвиква верижно разрушаване на останалите резервоари в сградата. В резултат почти 1,5 млн. литра пиво се излива на улицата. Бирената вълна разрушава 2 сгради и пробива стената на пъба Tavistock Arms, затрупвайки с обломки барманката.

Пивоварната е била разположена между бедняшки сгради в квартал Сейнт Джайлз, където цели семейства са живели в избени помещения, които бързо запълват с пиво. В резултат 9 души загиват: 8 от тях се задавят с бира, а 1 човек почива от алкохолно отравяне.

Роднините на някои от загиналите излагат телата им за оглед в своите домове и събират такса от любопитните. По време на такава демонстрация се събира толкова голяма тълпа, че подът не издържа и посетителите пропадат в мазето, все още запълнено с пиво.

Произшествието е гледано в съда, където съдията и съдебните заседатели отсъждат, че то е резултат от действие на непреодолима сила, за който никой не трябва да носи отговорност.

Предприятието се оказва в сложна финансова ситуация, възникнала поради загубата на пиво, при което значителна част от щетите съставлява изплатеният данък. Предприемачите успяват все пак чрез Парламента да издействат компенсиране на извършените данъчни плащания, което им позволява да запазят компанията.

Пивоварната е разрушена през 1922 г. Днес нейното място се заема от театър “Доминион”.

The manor house of Toten Hall - 1813
The manor house of Toten Hall – 1813