Бирена дестинация – Талин, Естония

Преди време стартирахме една идея, която ни се въртеше отдавна в главите – да публикуваме кратки бирени пътеписи от градове в чужбина, които сме посещавали. Е, тогава си останахме само с Мадрид и Копенхаген, но близо две години по-късно възобновяваме инициативата.
Талин и изобщо прибалтийските републики са доста непопулярна дестинация в България, но пък ние ходим вече трета поредна година в Естония заради Tallinn Craft Beer Weekend и любимите ни Põhjala. Пивоварната в момента е една от 50-те най-добри в света от над 22 000 и номер 14 в Европа. Фестивалът, който организират е на еквивалентно ниво и логично към него има голям интерес. По традиция се провежда през първия уикенд на Май, а обикновено билетите са в продажба около половин година по-рано. Тази година предварителната продажба стартира в средата на Ноември и приключи 3 часа по-късно. Толкова време беше нужно всички пропуски да бъдат разпродадени на хора от цял свят.  А самото събитие представяше близо 50 пивоварни от всички континенти, всяка с по 8 различни наливни бири в отделните сесии, като можеш да пиеш от всяка една, стига да издържиш. Мястото, в което се провежда е стара електроцентрала от началото на 20-ти век, която е почти изцяло запазена в предишния си индустриален вид, като същевременно е снабдена с всички нужни удобства и е абсолютно обезопасена. Подсигурени са food truck-ове, фен магазин на участващите пивоварни, множество места, където можеш да изплакнеш чашата си, безброй тоалетни и изобщо всичко нужно, за да се затвориш за поне половин ден и да опитваш едни от най-добрите бири на планетата. Това обаче далеч не е единственото място с готини бири в Талин, така че ако попаднеш в града, пробвай да посетиш максимален брой от долуописаните места.  (Повече за TCBW можеш да прочетеш в поста ни от 2017-та – https://wp.me/p4vlsg-bX)

Põhjala Brewery & Taproom
(Peetri 5, Tallinn, Estonia 10411)
Може би най-краткият полет от София до Талин каца в града малко след 23:30, което за нас се оказа точно навреме, за да се включим в разгара на подгряващото парти за Tallinn Craft Beer Weekend 2019, а и да се скрием от валящият на парцали сняг. То се случва в новата пивоварна на Põhjala близо до центъра на града, която се помещава в голяма индустриална сграда. Доскоро изоставена, а сега напълно възкръснала благодарение на пивоварната, снабдена с taproom, ресторант, магазин (в който бирите са продават за вкъщи буквално на дистрибуторски цени), широка тераса и дори сауна. Има възможност и за Brewery tour срещу 10 евро. Taproom-а е с 24 крана, сред които има и гостуващи пивоварни, менюто е кратко, но абсолютно достатъчно. Успяхме да пробваме почти всичко, ребрата им в тексаски стил печелят първо място. Също успяхме да пием и две чисто нови бири директно от ферментатора, а въпросните са вече бутилирани и налични в България – Houdini (колаборация с Collective Arts) и Vahtra от Cellar сериите им.

 
 
 
 
 
Вижте тази публикация в Instagram.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Публикация, споделена от 100 Beers (@100beers) на


Pudel Baar
(Telliskivi 60A, Tallinn, Estonia 10412)
Винаги имаме сили за още и около 01:00 тръгнахме към Pudel, което по думите на някои местни е първото място в Естония за крафт бира. Сега е по-скоро нещо между вечерен диско бар и крафт бирено място, но все пак имат 14 наливни бири, повечето от които интересни, както и разнообразна селекция от бутилки. Намират се в изключително артистичен район близо до гарата, а когато времето е хубаво, отварят и голяма тераса.


Koht
(Lai 8 kangi all, Tallinn, Estonia 10133)
След като изпихме огромно количество бири на първия ден на Tallinn Craft Beer Weekend 2019 се запътихме заедно с момчетата от Бакунин и Jing-A (京A) към може би най-популярната дестинация за всеки бирени туристи в града – Koht. Идеалният център на стария град, също толкова стара сграда и на пръв поглед леко невзрачна таверна с малък магазин отпред, чиито витрини са отрупани основно с белгийски бири. Тесен вътрешен двор, схлупен таван и интериор, който може би не е променян от 30 години…по нищо не се разбира какви съкровища всъщност крие това място. И в един момент виждаш разпечатани А4-ки за всяка наливна бира, налепени хаотично по стената срещу бара. Оказва се, че има над 15 крана и огромен избор от бутилки включващ повече от 850 различни, включително и доста редки неща. Тези два дни от годината обаче са може би най-натоварените им и вътре няма никакво място, а за бира се чака минимум 15 минути. Миналата година го посетихме по обяд и определено е по-подходящ момент от деня.

BrewDog Tallinn
(Rotermanni tn 2, Tallinn, Estonia 10111)
14 крана, близо 200 бутилки, бар в стил BrewDog и също както помещението за TCBW е в бивша индустриална сграда, от която е останало част от оборудването с декоративна цел. Има и опция да си поръчаш храна на бара, която доставят от външни заведения. Всъщност последно там бяхме преди две години, но това което се е променило оттогава е, че вече има и нов бирен бар Tap Tap, който е буквално на една стена разстояние от BrewDog.

SIP veini- ja õllepood
(Telliskivi 62, Tallinn, Estonia 10412)
SIP veini- ja õllepood или просто SIP е в непосредствена близост до Pudel, така че може да си ги планираш заедно наедно ходене до Telliskivi. Изключително добре зареден магазин с крафт бира и вино в полза на първото. Предлагат се всички готини естонски пивоварни плюс много вносни, а често има и добри намаления на изтичащи или бири с изтекъл срок. Това беше и първата ни сутрешна спирка за съботния ден…все пак задължително правило е в чужбина да се пие от сутринта.

Uba Ja Humal
(Võrgu 3 , Tallinn, Estonia 10415)
Вече е почти обяд и време за втора бира. Uba Ja Humal е бар и магазин в едно, зад който стоят момчетата от Tanker. Именно с тях имаме среща тук, за да видим новата им пивоварна. Но преди това няколко думи за Uba Ja Humal – 18 крана местни и вносни крафт бири, барова част с няколко маси, а другата половина на помещението е магазин с богата селекция от бутилки, както и малък кът със специално кафе. Цените в магазина с доста приемливи, но бирите от там са за вкъщи (или за навън), а ако искаш да ги изпиеш на място, то цената им се качва леко. Самото място е буквално на 100 метра от сградата, в която се провежда Tallinn Craft Beer Weekend и е на средата на основния маршрут от центъра към пивоварната на Põhjala.

Tanker Brewery
(Kesk tee 10A, Jüri 75301)
Новата пивоварна на Tanker все още не функционира на 100%, но вече има организирани турове. Локализирана е малко извън града, на около 20 минути с кола, но пък за сметка на това цената на обиколката (15 евро) включва и колективен транспорт от Uba Ja Humal и обратно с автобусче. Пак пихме директно от ферментаторите, а междувременно много от бирите им вече се появиха и в България. Иначе таксата включва и три наливни бири, като освен това има и магазин към пивоварната, който и тук е с доставни цени на бутилките. Мястото тепърва ще се развива, ще се обособи барова част и така нататък. Ще проверим през 2020-та как са се развили.
Обратно към Талин и е време за втория ден на TCBW, но преди това все пак е добре да подложим с малко храна. Оказва се, че във всеки качествен ресторант има и селекция от крафт бири. В последствие разбираме, че в Естония се провеждат и крафт бирени курсове за персонала работещ в заведения. Междувременно ни попада и крафт бирена карта на Естония с маршрут между всички специализирани места и разбираме, че има още много какво да видим и още много за изпиване. Явно ще остане за догодина, когато по всичко изглежда, че ще сме още по-сериозна българска група. Със сигурност и ще се постараем да организираме колективно ходене, така че може да следиш Facebook страницата ни за подробности – https://www.facebook.com/100beersbg/