Бирена дестинация – Краков

В последните няколко години крафт бирената сцена в Полша се развива с изключително бързи темпове и изобщо не би било грешка, ако кажем, че се позиционират на едно от водещите места в Европа.
Затова и не е случайно, че във всеки по-голям град изборът на крафт бира е абсолютно неограничен и продукти на местните пивоварни могат да бъдат намерени в почти всяко заведение или магазин.
Ето и няколко съвета от нас, в случай че си в Краков и търсиш нещо качествено за пиене:

Multi Qlti Tap Bar
ul. Szewska 21
Супер гледка на втория етаж над една от главните пешеходни улици с 25 крана с преобладаващо местни пивоварни, като има вариант и за beer flight-ове. Има и кухня.

Viva la PINTA
Floriańska 13
Разбира се, няма как да пропуснем Pinta, имайки се предвид, че е една от основните чужди пивоварни, с които работим, а и техният рожден ден беше причината да сме в Краков и на следващия ден да се запътим към Wieprsz, където всъщност са ситуирани.
А барът им е в идеалния център на Краков в сравнително стара постройка с двор и повече с вид на класическа бирария. Освен техните бири има и гостуващи находки, като и тук не липсва кухня.

House of Beer
Świętego Tomasza 35
Дори името на House of Beer подсказва, че това е едно от задължителните места. И този бар е разположен в стара постройка в историческия център на града, а вътре ще намериш 12 крана сравнително по равно разпределени между местни и чужди производители, както и доста богата селекция на бутилки и кенове с цени за вкъщи. Има и редки попадения, например такива отлежали в бъчви, а обстановката напомня малък бирен музей. Храната им също е супер.
В непосредствена близост има и малък бар посветен изцяло на белгийските бири.

Beer Street
Województwo małopolskie
Това е едно от местата, които може и да се пропуснат при по-натоварена програма въпреки не лошия избор. Самото място е уютно, на два етажа с различни наливни на двете нива (съответно 5 и 8 крана на първи и втори етаж) с хладилник с много малки местни пивоварни.

Nowy Kraftowy
Plac Nowy 8
Тук обаче идването е абсолютно задължително. Много добра селекция на 25-те крана, просторни помещения и огромна градина плюс супер вкусна кухня и приветлив интериор. И връщайки се на бирата – на стената с наливни на практика нямаше нито една безинтересна бира.

Browar Lubicz
Lublicz 17J
И отново в центъра – пивоварна Lubicz. Огромно подземие представляващо ресторант и taproom, като всички предлагани бири се варят на място, но едва ли биха били интересни за стриктно крафт почитателите, тъй като тук се залага на по-класически стилове без експерименти.

BroPub
Stradomska 11
Бро пъбът е барът на Brokreacja – една от бързо прогресиращите местни пивоварни с 16 техни крана, голямо разнообразие от бутилки и кенове, индустриален интериор и уютен двор. Със сигурност е едно от препоръчаните места, а и бирите определено си ги бива.

Със сигурност сме пропуснали някое място, а и имайки се предвид колко динамична е местната крафт бирена сцена, то вероятно съвсем скоро ще се появят нови тематични локации, но пък ако ти се разнообразява, то на по-малко от 2 часа път с кола е пивоварната на Zywiec – най-големият бирен производител в Полша. Турът си заслужава на 100%, като освен история на пивоварната и музейна част, има и интересни интерактивни експозиции.

Zywiec
Zywiec

И както беше споменато в началото – Pinta всъщност бяха в основата на това пътуване, а тяхната пивоварна пък е в съседно на Zywiec (да, това е името и на града) село на по-малко от 5 минути път с кола.
Всъщност по-точната причина за това пътуване беше техния рожден ден и съпътстващия го ежегоден фестивал Pinta Party. Два дни на огромно открито пространство, множество забавления, магазин с адски голям избор на бира, изключително разнообразни опции и за храна, тур в двете им пивоварни (Browar Pinta и Pinta Barrel Brewing), музика на живо, забавления, щандове и с други крафт продукти (например водка), както и разбира се неограничени вариации на наливни бири, от които да опитваш докато те държат краката. Всъщност, колкото и странно да звучи, липсваше единствено вода. Оказа се, че местните имат израз: “Водата е за добитъка”,  а всички останали просто пият безалкохолна бира периодично между алкохолните бири. В крайна сметка не беше никак лош вариант и определено те съветваме да пробваш и това, и цялото пътуване в района.

Ако все пак скоро не ти се очертава ходене към Полша, то можеш да разгледаш и поръчашбирите ни от там на https://100beers.bg/by-country/poland