Бирена дестинация – Айндховен

Продължаваме да спазваме традицията да не ъпдейтваме блога особено често с темата за търсене на крафт бири по света или така наречената ни Бирена дестинация. В случая става въпрос за пътуване до Айндховен, Холандия преди повече от година и половина, но пък кратка справка в съответните специализирани уеб места показа, че няма промяна в крафт бирената ситуация от тогава, така че все още сме актуални.
Може би повечето от нас минават покрай Айндховен отивайки към Амстердам, тъй като там кацат полетите ниско тарифните компании. Но градът съвсем не е за подминаване, а както се убедихме, има и достатъчно бирени места, които си заслужават посещението за един пълноценен и напоителен бирен ден.
Още при настаняването ни направи впечатление, че дори във всяко малко кафене и ресторант има бири от поне една малка местна пивоварна, една традиционна местна в белгийски стил и една класическа белгийска бира наред с масовките. Минимум.

100 WATT
(Bleekweg 1, 5611 CZ Eindhoven, https://cafe100watt.nl/en)
Задължителна първа спирка за всеки крафт бирен ловец е 100 Watt или също известна като Stadsbrouwerij Eindhoven, тъй като пивоварната е държавна собственост. През делничните дни отваря в 15:00, а уикендите и петък – още в 12:00 и логично това беше първото място, където да се отбием. Изборът е от поне 30 бири, които се правят на място (половината, от които са наливни) плюс еднократни и специални варки. Предлагат се и дегустационни сетове (beer flights), комплекти за вкъщи с намаления, както и сувенири. Към това има и меню с интересни местни храни. И за капак има и организирани турове на пивоварната.


VAN MOLL
(Keizersgracht 16A, 5611 GD Eindhoven, https://vanmollcraftbeer.com/)
Ако Van Moll са ти познати от близо едногодишното им присъствие по българските крафт магазини, то това е защото ги открихме по време на точно това пътуване. И те като 100 Watt отварят рано през уикендите и въпреки, че мястото е доста просторно (включително и много маси на открито) се пълни доста бързо още от ранните следобедни часове. Пивоварната им е на долния етаж под заведението, а прясно сварените бири трябва да пътуват по-малко от минута, докато стигнат до чашата ти. Към 10-те крана с тяхна бира има и още 10 крана с гостуващи пивоварни на едни от най-добрите световни имена. Разбира се и тук има beer flights, а ако се задържиш по-дълго, може да ползваш свободно и огромният избор от настолни игри, които от пивоварната предлагат на гостите си безплатно. Ако планираш пътуване през Януари или края на Август, имай предвид , че това са датите съответно на малкия им закрит Van Moll Fest Indoor и на летния им открит и доста голям Van Moll Fest. Интересна история е, че след като пробвахме доста бири, тоалетната на заведението осъмна облепена със стикери Hop Junkies (друг наш проект, който за момента вече не съществува), след което от пивоварната се свързаха с нас и предложиха да ги внасяме в България, а не след дълго бирите им се появиха тук.

DE BIERBRIGADIER
(Bergstraat 41, 5611 JX Eindhoven, https://www.debierbrigadier.nl/)
Точно на гърба на сградата, в която се помещава Van Moll е магазинът De Bierbrigadier. Огромен избор от местни и вносни крафт бири, възможност да изпиеш някоя на крак, докато си избираш и най-вече чудесна последна спирка, ако си решил да се довършиш вкъщи или просто да заредиш бира за следващия ден. Очаквано цените с близо двойни на тези при нас (сравняваме в частност с 100 Beers), но пък има някои доста редки попадения и минаването от там е задължително, а и на летището в Айндховен за съжаление няма особено много читави бири, които да занесеш вкъщи.